Moet ik na de behandeling van kanker supplementen slikken? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Moet ik na de behandeling van kanker supplementen slikken?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, het is niet nodig om na de behandeling van kanker supplementen te slikken. Supplementen worden afgeraden, tenzij er een tekort is aan bepaalde vitamines en/of mineralen en deze niet uit de voeding gehaald kunnen worden.

Ons advies

Slik alleen voedingssupplementen als je een tekort hebt en je de vitaminen en/of mineralen niet uit je voeding kan halen. In dat geval kun je na overleg met je huisarts of diëtist een supplement slikken met maximaal 100% van de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). Op het etiket kun je lezen hoeveel een supplement van een bepaalde vitamine of mineraal bevat.

Als je bang bent dat je een tekort hebt aan vitaminen en/of mineralen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of om naar een diëtist te gaan voor advies.

Verder adviseert de Gezondheidsraad aan risicogroepen om bepaalde supplementen te slikken. Het slikken van vitamine D wordt bijvoorbeeld geadviseerd voor kinderen tot 4 jaar, vrouwen vanaf 50 jaar, mannen vanaf 70 jaar, gesluierde vrouwen en zwangere vrouwen. Ook wordt vitamine B12 aangeraden voor mensen met een veganistische leefstijl en foliumzuur voor zwangere vrouwen

Wat zijn voedingssupplementen?

Voedingssupplementen zijn pillen, poeders, druppels, capsules of drankjes met vitamines, mineralen, kruiden of andere stoffen. Soms bevatten ze één stof, zoals een vitamine C supplement, en soms een combinatie van stoffen, zoals een multi-vitamine supplement.

De nadelige gevolgen van supplementen

Er wordt bij voedingssupplementen vaak gedacht ‘baat het niet, schaadt het niet’. Helaas is dit met supplementen niet altijd het geval. Je kunt namelijk te veel vitamines en mineralen binnenkrijgen. Lees in dit artikel meer over de nadelige gevolgen van voedingssupplementen.


Een samenwerking tussen