Mag ik zuivelproducten bij borstkanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Mag ik zuivelproducten bij borstkanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Zuivelproducten hebben geen invloed op het opnieuw krijgen van borstkanker. Er is bewijs dat zuivelproducten de kans op het ontstaan van borstkanker kunnen verkleinen.

Ons advies

Zuivelproducten zijn een belangrijke bron van eiwit, vitamines en mineralen waaronder calcium. Daarom raden wij aan om de adviezen over zuivel van het Voedingscentrum te volgen.

Zuivelproducten, afkomstig van koe, geit of schaap zijn een bron van calcium, eiwitten en vetten. Dit zijn belangrijke bouw- en voedingsstoffen voor het lichaam, ook tijdens en na de behandeling van kanker.

Kies bij voorkeur voor magere of halfvolle melk en yoghurt, om de kans op overgewicht te verkleinen. Kies voor 30+ kaas in plaats van 48+ of hoger. Als je last hebt van ongewenst gewichtsverlies kan het beter zijn om te kiezen voor volle producten. Volg altijd het advies van je diëtist of arts.

Wat zijn zuivelproducten?

Zuivel is de algemene naam voor producten die gemaakt zijn van melk. In Nederland wordt vooral de melk van koeien, schapen en geiten gebruikt. Onder zuivelproducten vallen dranken als melk, karnemelk en kefir, en producten als yoghurt, kwark en kaas. Het Voedingscentrum laat zien hoeveel zuivel je het beste zou kunnen eten per dag.

Calcium

Calcium heb je nodig voor sterke botten. Het advies is om calcium binnen te krijgen via je voeding. Als je van je arts calciumtabletten hebt gekregen, moet je deze wel blijven gebruiken. Meer hierover lees je bij ons artikel over botontkalking.

Plantaardige alternatieven voor zuivel

Tegenwoordig zijn er meer plantaardige alternatieven beschikbaar ter vervanging van melk van dierlijke oorsprong. Dit zijn bijvoorbeeld dranken van haver, rijst, soja, en amandel. Volgens de wet mogen deze dranken geen melk heten, daarom heten ze meestal haverdrank, sojadrank en amandeldrank.

Als je voor een plantaardig alternatief kiest, let dan op de hoeveelheid voedingsstoffen zoals calcium, eiwit en vitamine B12. Kies voor een plantaardig alternatief dat evenveel van deze voedingsstoffen bevat dan de dierlijke variant. Daarom is het verstandig om een variant te nemen waar calcium aan is toegevoegd. Ook is het belangrijk om een variant te kiezen met ongeveer evenveel eiwit als koemelk (3,4 gram eiwit/100 ml). Dit kun je lezen op de verpakking.


Een samenwerking tussen