Helpt het eten van tomaten als ik prostaatkanker heb?

Er is niet genoeg bewijs dat het eten van tomaten de groei van de tumor verkleint bij prostaatkanker.
Ons advies
Ons advies is om voldoende groenten en fruit te eten (250 gram groente en 2 stuks fruit per dag) en het is goed als tomaten daar regelmatig in voorkomen. Let wel op met kant-en-klare tomaatproducten, hier kan veel zout in zitten. Slik geen lycopeensupplementen.
Wat is lycopeen?
In tomaten zit lycopeen. Deze stof geeft de rode kleur aan tomaten. Hierbij geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen. Daarnaast is lycopeen een antioxidant. Antioxidanten helpen DNA-schade in ons lichaam te repareren.
Lycopeen wordt het beste door het lichaam opgenomen als het vrij beschikbaar is. Dit kun je bereiken door de tomaat te koken, te bakken of te pureren, bijvoorbeeld in een soep, pastasaus of als beleg op een pizza. Zo is bij tomatenpuree vier keer zoveel lycopeen beschikbaar als bij een gewone hele tomaat. Ook in tomatensap, tomatensoep en tomatenketchup zit meer beschikbaar lycopeen.
Lycopeen zit ook in watermeloen, grapefruit, papaja, guave en abrikoos.
Wat blijkt uit onderzoek?
Effect van tomaten als je prostaatkanker hebt
Een groot onderzoek laat zien dat bij mannen die elke week meer dan 500 gram gepureerde tomaten in de vorm van tomatensaus, tomatenketchup of tomatensoep aten, de tumor minder snel groeide dan bij mannen die niet of nauwelijks tomatensaus of tomatenproducten aten.
Effect van lycopeen supplementen als je prostaatkanker hebt
De resultaten van de onderzoeken naar lycopeensupplementen bij prostaatkanker zijn wisselend. Er is nog te weinig onderzoek gedaan bij grote groepen mensen om hier een advies over te kunnen geven.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Puah, B. P., Jalil, J., Attiq, A., & Kamisah, Y. (2021). New Insights into Molecular Mechanism behind Anti-Cancer Activities of Lycopene. Molecules (Basel, Switzerland), 26(13), 3888. https://doi.org/10.3390/molecules26133888
- Rowles, J. L., 3rd, Ranard, K. M., Applegate, C. C., Jeon, S., An, R., & Erdman, J. W., Jr (2018). Processed and raw tomato consumption and risk of prostate cancer: a systematic review and dose-response meta-analysis. Prostate cancer and prostatic diseases, 21(3), 319–336. https://doi.org/10.1038/s41391-017-0005-x
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. Beschikbaar via: dietandcancer.org
Een samenwerking tussen