Voedingsmiddelen met E-nummers kun je dus veilig eten en drinken. De veiligheid van deze stoffen is gecontroleerd. Zorg voor variatie in je eten en drinken en kies regelmatig voor onbewerkte producten.
E-nummers zijn stoffen die aan eten en drinken worden toegevoegd. Dit kan zijn om de kwaliteit, de kleur of de houdbaarheid te verbeteren. Een stof krijgt een E-nummer als deze door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is goedgekeurd. In de wet staat aan welke producten een E-nummer mag worden toegevoegd en hoeveel van dat E-nummer mag worden toegevoegd.
Voor elk E-nummer is een veilige grens opgesteld. De veilige grens is ruim opgesteld. Dit is omdat de gevoeligheid voor stoffen verschilt van persoon tot persoon.
Als in een product een E-nummer zit, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket. In onbewerkte voedingsmiddelen, zoals verse fruit of groente, zitten geen E-nummers.
Sommige E-nummers zijn stoffen die van nature in eten en drinken voorkomen. Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur.
Andere E-nummers worden kunstmatig gemaakt. E102 is bijvoorbeeld een kunstmatige gele kleurstof.
Een lijst van alle E-nummers met uitleg vind je bij het Voedingscentrum.