Zijn E-nummers gevaarlijk? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Zijn E-nummers gevaarlijk?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, E-nummers zijn niet gevaarlijk. E-nummers vergroten je kans op kanker niet.

Ons advies

Voedingsmiddelen met E-nummers kun je dus veilig eten en drinken. De veiligheid van deze stoffen is gecontroleerd. Zorg voor variatie in je eten en drinken en  kies regelmatig voor onbewerkte producten.

Wat zijn E-nummers?

E-nummers zijn stoffen die aan eten en drinken worden toegevoegd. Dit kan zijn om de kwaliteit, de kleur of de houdbaarheid te verbeteren. Een stof krijgt een E-nummer als deze door de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) is goedgekeurd. In de wet staat aan welke producten een E-nummer mag worden toegevoegd en hoeveel van dat E-nummer mag worden toegevoegd.

Veilige grens

Voor elk E-nummer is een veilige grens opgesteld. De veilige grens is ruim opgesteld. Dit is omdat de gevoeligheid voor stoffen verschilt van persoon tot persoon.

Als in een product een E-nummer zit, dan staat de naam van de stof of het E-nummer op het etiket. In onbewerkte voedingsmiddelen, zoals verse fruit of groente, zitten geen E-nummers.

Kunstmatige en natuurlijke E-nummers

Sommige E-nummers zijn stoffen die van nature in eten en drinken voorkomen. Zo staat E300 voor vitamine C en E330 voor citroenzuur.

Andere E-nummers worden kunstmatig gemaakt. E102 is bijvoorbeeld een kunstmatige gele kleurstof.

Een lijst van alle E-nummers met uitleg vind je bij het Voedingscentrum.


Een samenwerking tussen