Helpen supplementen met antioxidanten kanker te voorkomen?

Nee, het slikken van supplementen met antioxidanten helpt niet om kanker te voorkomen.
Ons advies
Eet voldoende groenten, fruit en volkoren producten. Wanneer je gezond en gevarieerd eet, is het niet nodig om supplementen met antioxidanten te slikken.
De enige reden om supplementen met extra vitamines en mineralen (en hiermee dus antioxidanten) te slikken is wanneer je een tekort hebt. In dat geval kun je na overleg met je huisarts of diëtist een supplement slikken met maximaal 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Op het etiket kun je lezen hoeveel een supplement van een bepaalde vitamine of mineraal bevat.
Als je denkt dat je een tekort hebt aan vitamines en/of mineralen, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts of om naar een diëtist te gaan voor advies.
Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn stoffen zoals vitamines en mineralen die beschadigingen aan de cellen in ons lichaam kunnen tegengaan. Een antioxidant zorgt ervoor dat vrije radicalen worden weggevangen. Vrij radicalen zijn agressieve stoffen die cellen kunnen beschadigen. Deze beschadigingen kunnen ervoor zorgen dat gezonde cellen zich ongeremd gaan delen, wat kan leiden tot kanker.
In groenten en fruit zitten van nature de antioxidanten vitamine C en E. Selenium is een spoorelement dat werkt als antioxidant en zit in brood, pasta en andere graanproducten. Ook sommige E-nummers die aan producten worden toegevoegd zijn antioxidanten. Daarnaast zijn er supplementen verkrijgbaar met antioxidanten. Dit zijn vaak hoge doseringen.
Wat blijkt uit onderzoek?
Uit onderzoek blijkt dat kanker niet kan worden voorkomen door het slikken van supplementen met antioxidanten. Met een gevarieerd en gezond voedingspatroon volgens de aanbevelingen krijg je al voldoende antioxidanten binnen. In sommige studies lijkt het erop dat het risico op bepaalde soorten kanker zelfs kan toenemen bij het slikken van supplementen met antioxidanten.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Aune, D., Keum, N., Giovannucci, E., Fadnes, L. T., Boffetta, P., Greenwood, D. C., Tonstad, S., Vatten, L. J., Riboli, E., & Norat, T. (2018). Dietary intake and blood concentrations of antioxidants and the risk of cardiovascular disease, total cancer, and all-cause mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. The American journal of clinical nutrition, 108(5), 1069–1091. https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy097
- Khurana, R. K., Jain, A., Jain, A., Sharma, T., Singh, B., & Kesharwani, P. (2018). Administration of antioxidants in cancer: debate of the decade. Drug discovery today, 23(4), 763–770. https://doi.org/10.1016/j.drudis.2018.01.021
- O’Connor, E. A., Evans, C. V., Ivlev, I., Rushkin, M. C., Thomas, R. G., Martin, A., & Lin, J. S. (2021). Vitamin, Mineral, and Multivitamin Supplementation for the Primary Prevention of Cardiovascular Disease and Cancer: A Systematic Evidence Review for the US Preventive Services Task Force.
- Voedingcentrum (2022) Beschikbaar via: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. Available at dietandcancerreport.org
- ten Have, H. et al (2022). Handboek Voeding bij Kanker. (3e editie) Utrecht, De Tijdstroom.
Een samenwerking tussen