Verkleinen sojaproducten kans op prostaatkanker? - WKOF

Helpen sojaproducten de kans op prostaatkanker te verkleinen?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Of soja invloed heeft op de kans op prostaatkanker is nog onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat soja de kans op prostaatkanker kan verkleinen, maar er is nog meer onderzoek nodig om dit te bevestigen.

Ons advies

Het is veilig om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten en drinken. Bijvoorbeeld als vervanging van vlees of zuivel. Je kunt bij een portie denken aan één glas sojamelk of 150 gram tempé of tofu. Gebruik geen soja en/of fyto-oestrogeen supplementen.

Wat is soja?

Soja is afkomstig van de sojaboon. Soja is rijk aan eiwit en onverzadigd vet. Ook bevat soja ijzer en vitamine B1. Van soja worden sojaproducten gemaakt zoals vleesvervangers en andere vegetarische producten, bijvoorbeeld tofu en tempé. Er worden ook zuivelproducten van gemaakt, zoals sojamelk, sojapudding en sojayoghurt. Daarnaast wordt soja aan veel producten toegevoegd, zoals in sommige sauzen en kant-en-klaar maaltijden. Op de verpakking staat of een product soja bevat.

Soja en isoflavonen

Soja bevat isoflavonen, stoffen die erg lijken op het hormoon oestrogeen dat het lichaam zelf maakt. Isoflavonen worden ook wel plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen genoemd. Deze fyto-oestrogenen kunnen invloed hebben op kankersoorten die gevoelig zijn voor hormonen, zoals prostaatkanker.

Sojasupplementen mogelijk niet veilig

Sojasupplementen (pillen, poeders, preparaten) kunnen grote hoeveelheden isoflavonen bevatten. Het is niet altijd duidelijk hoeveel isoflavonen erin zitten. Of grote hoeveelheden soja of fyto-oestrogenen ook veilig zijn op de lange termijn en bij hormoongevoelige prostaatkanker is nog onbekend. Daarom wordt het afgeraden om soja of fyto-oestrogeen supplementen te gebruiken.


Een samenwerking tussen