Meer kans op kanker door laag cholesterol?

Nee, er zijn geen aanwijzingen dat te weinig cholesterol in het bloed direct invloed heeft op het krijgen van kanker. Een zo laag mogelijk totaal cholesterol, laag LDL-cholesterol en hoog HDL-cholesterol verkleinen de kans op het krijgen van kanker.
Ons advies
Probeer te zorgen voor een zo laag mogelijk totaal cholesterol, een laag LDL-cholesterol en een hoog HDL cholesterol. Dit doe je door gezond te eten met veel groenten, fruit en volkoren producten, met weinig verzadigd vet. Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven.
Wat is cholesterol?
Cholesterol is een vetachtige stof. Het is een bouwstof voor cellen, hormonen en gal. Cholesterol komt maar voor een klein deel via ons eten in het lichaam. De meeste cholesterol maakt het lichaam zelf in de lever aan. Er zijn twee soorten cholesterol: het goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol. Het HDL-cholesterol mag hoog zijn. Het LDL-cholesterol moet juist laag zijn. Als dit te hoog is kunnen je vaten dichtslibben. Dit kan hart- of vaatziekten veroorzaken.
Verzadigd vet uit de voeding verhoogt de totaal cholesterol, en met name het LDL-cholesterol. Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in snacks, koek, vlees en kaas. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol en verhogen het HDL-cholesterol. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in vette vis, noten, plantaardige oliën (zoals olijfolie) en avocado’s.
Meer informatie over cholesterol lees je bij het Voedingscentrum.
Wat blijkt uit onderzoek?
Kanker door laag cholesterol
In onderzoek naar de hoogte van het LDL-cholesterol en het krijgen van kanker werd geen verschil gevonden tussen mensen die wel en geen kanker kregen. Wel hebben mensen met kanker na een tijd vaak een laag cholesterolgehalte in hun bloed. Er zijn aanwijzingen dat de groei van een tumor (kanker) het cholesterol in het bloed verlaagt. Het lage cholesterol is dus niet de oorzaak van kanker, maar een mogelijk gevolg.
Verlaag je totaal cholesterol
Onderzoek laat zien dat het belangrijk is om je totaal cholesterol zo laag mogelijk te houden. Mensen met een laag totaal cholesterol gehalte hebben een kleinere kans om kanker te krijgen. Je kunt je cholesterol verlagen door gezonde voeding te eten, met weinig verzadigd vet. Lees hier hoe je dat kunt doen.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Hartstichting (2022). Beschikbaar via: https://www.hartstichting.nl/risicofactoren/gids-cholesterol/wat-is-cholesterol?tab=1
- Mayengbam, S. S., Singh, A., Pillai, A. D., & Bhat, M. K. (2021). Influence of cholesterol on cancer progression and therapy. Translational oncology, 14(6), 101043. https://doi.org/10.1016/j.tranon.2021.101043
- Nouri M, Mohsenpour MA, Katsiki N, Ghobadi S, Jafari A, Faghih S, Banach M, Mazidi M. Effect of Serum Lipid Profile on the Risk of Breast Cancer: Systematic Review and Meta-Analysis of 1,628,871 Women. J Clin Med. 2022 Aug 2;11(15):4503. doi: 10.3390/jcm11154503. PMID: 35956117; PMCID: PMC9369572.
- Sabatine, M. S., Wiviott, S. D., Im, K., Murphy, S. A., & Giugliano, R. P. (2018). Efficacy and Safety of Further Lowering of Low-Density Lipoprotein Cholesterol in Patients Starting With Very Low Levels: A Meta-analysis. JAMA cardiology, 3(9), 823–828. https://doi.org/10.1001/jamacardio.2018.2258
- Voedingscentrum (2022). Beschikbaar via: https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/cholesterol.aspx
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://wcrf.org/diet-activity-and-cancer/
- Yang, Z., Tang, H., Lu, S., Sun, X., & Rao, B. (2022). Relationship between serum lipid level and colorectal cancer: a systemic review and meta-analysis. BMJ open, 12(6), e052373. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2021-052373
- Zhou, P., Li, B., Liu, B., Chen, T., & Xiao, J. (2018). Prognostic role of serum total cholesterol and high-density lipoprotein cholesterol in cancer survivors: A systematic review and meta-analysis. Clinica chimica acta; international journal of clinical chemistry, 477, 94–104. https://doi.org/10.1016/j.cca.2017.11.039
Een samenwerking tussen