Meer kans op kanker door laag cholesterol? - WKOF

Meer kans op kanker door laag cholesterol?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, er zijn geen aanwijzingen dat te weinig cholesterol in het bloed direct invloed heeft op het krijgen van kanker. Een zo laag mogelijk totaal cholesterol, laag LDL-cholesterol en hoog HDL-cholesterol verkleinen de kans op het krijgen van kanker.

Ons advies

Probeer te zorgen voor een zo laag mogelijk totaal cholesterol, een laag LDL-cholesterol en een hoog HDL cholesterol. Dit doe je door gezond te eten met veel groenten, fruit en volkoren producten, met weinig verzadigd vet. Daarnaast is het belangrijk om in beweging te blijven.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof. Het is een bouwstof voor cellen, hormonen en gal. Cholesterol komt maar voor een klein deel via ons eten in het lichaam. De meeste cholesterol maakt het lichaam zelf in de lever aan. Er zijn twee soorten cholesterol: het goede HDL-cholesterol en het slechte LDL-cholesterol. Het HDL-cholesterol mag hoog zijn. Het LDL-cholesterol moet juist laag zijn. Als dit te hoog is kunnen je vaten dichtslibben. Dit kan hart- of vaatziekten veroorzaken.

Verzadigd vet uit de voeding verhoogt de totaal cholesterol, en met name het LDL-cholesterol. Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in snacks, koek, vlees en kaas. Onverzadigd vet verlaagt het LDL-cholesterol en verhogen het HDL-cholesterol. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in vette vis, noten, plantaardige oliën (zoals olijfolie) en avocado’s.

Meer informatie over cholesterol lees je bij het Voedingscentrum.


Een samenwerking tussen