Krijg je kanker van het eten van vlees?

Het eten van te veel rood vlees en bewerkt vlees vergroot de kans op dikkedarmkanker.
Ons advies
Eet per week niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees. Eet zo min mogelijk bewerkt vlees. Lees meer over ons advies.
Wat is rood vlees?
Onder rood vlees valt vlees van runderen, varkens, schapen, geiten en andere zoogdieren, zoals herten en ander wild. Dit wordt rood vlees genoemd omdat dit vlees er rood uitziet als het rauw is. Het heeft dus niet met de bereiding te maken. Ook vlees wat goed doorbakken is valt onder rood vlees.
Dit in tegenstelling tot vlees van kip, kalkoen of andere gevogelte wat wit van kleur is als het rauw is en daarom wit vlees wordt genoemd.
Wat is bewerkt vlees?
Vlees dat is bewerkt door het te zouten, roken, drogen of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het doel hiervan is de smaak en houdbaarheid te verbeteren.
Voorbeelden van bewerkt vlees zijn vleeswaren als ham, salami en bacon, en bepaalde soorten worst als rookworst en knakworst. Hamburgers en gehakt zijn bewerkt vlees als er zout of andere smaak- en kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Verse hamburgers of gehakt vallen niet onder bewerkt vlees.
Wat blijkt uit onderzoek?
Uit onderzoek blijkt dat het eten van rood vlees en het eten van bewerkt vlees de kans op het krijgen van dikkedarmkanker vergroot. Dit verband is het sterkst voor bewerkt vlees.
Het advies is daarom om zo min mogelijk bewerkt vlees te eten en om niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees per week. Dit is het gewicht nadat je het bereid hebt. Het komt overeen met 500 tot 700 gram rauw vlees. Dit betekent dat je ongeveer 3-4 keer een stukje rood vlees bij de warme maaltijd ter grootte van een bereid tartaartje (100 g) kunt eten.
Waarmee kan ik rood en bewerkt vlees vervangen?
Je kunt het rood vlees afwisselen met wit vlees. Dit is vlees van gevogelte als kip of kalkoen. Vlees kun je ook vervangen door vis, vleesvervangers, eieren of peulvruchten.
In plaats van vleeswaren op brood kun je kiezen voor groentespreads, (pinda)kaas, vis, vegetarisch broodbeleg, rauwkost of een gekookt eitje.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Farvid, M. S., Sidahmed, E., Spence, N. D., Mante Angua, K., Rosner, B. A., & Barnett, J. B. (2021). Consumption of red meat and processed meat and cancer incidence: a systematic review and meta-analysis of prospective studies. European journal of epidemiology, 36(9), 937–951. https://doi.org/10.1007/s10654-021-00741-9
- Gu, J., Li, Y., Yu, J., Hu, M., Ji, Y., Li, L., Hu, C., Wei, G., & Huo, J. (2022). A risk scoring system to predict the individual incidence of early-onset colorectal cancer. BMC cancer, 22(1), 122. https://doi.org/10.1186/s12885-022-09238-4
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/global-cancer-update-programme/about-the-third-expert-report/
Een samenwerking tussen