Krijg je kanker van het eten van vlees? - WKOF

Krijg je kanker van het eten van vlees?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Het eten van te veel rood vlees en bewerkt vlees vergroot de kans op dikkedarmkanker.

Ons advies

Eet per week niet meer dan 350 tot 500 gram rood vlees. Eet zo min mogelijk bewerkt vlees. Lees meer over ons advies.

Wat is rood vlees?

Onder rood vlees valt vlees van runderen, varkens, schapen, geiten en andere zoogdieren, zoals   herten en ander wild. Dit wordt rood vlees genoemd omdat dit vlees er rood uitziet als het rauw is. Het heeft dus niet met de bereiding te maken. Ook vlees wat goed doorbakken is valt onder rood vlees.

Dit in tegenstelling tot vlees van kip, kalkoen of andere gevogelte wat wit van kleur is als het rauw is en daarom wit vlees wordt genoemd.

Wat is bewerkt vlees?

Vlees dat is bewerkt door het te zouten, roken, drogen of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het doel hiervan is de smaak en houdbaarheid te verbeteren.

Voorbeelden van bewerkt vlees zijn vleeswaren als ham, salami en bacon, en bepaalde soorten worst als rookworst en knakworst. Hamburgers en gehakt zijn bewerkt vlees als er zout of andere smaak- en kleurstoffen aan zijn toegevoegd. Verse hamburgers of gehakt vallen niet onder bewerkt vlees.


Een samenwerking tussen