Krijg ik kanker van plantaardige vetten?

Nee, plantaardige vetten verhogen de kans op kanker niet.
Ons advies
Dagelijks 30 gram zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet passen binnen een gezond eetpatroon. Wil je graag afvallen, let dan goed op de hoeveelheid vet in je voeding.
Wat zijn plantaardige vetten?
Plantaardige vetten zijn er in vloeibare en vaste vorm. De vloeibare vorm is bijvoorbeeld zonnebloemolie, olijfolie en bak- en braadvet uit een knijpfles. Vaste vetten zijn onder andere kokosvet, bak- en braadvet uit een pakje en margarine uit een pakje.
Let op met verhitten
Vaak staat op de verpakking welke soort olijfolie het is en of je deze het beste voor warme of koude gerechten kunt gebruiken. Maar de basisregel die je kunt gebruiken is: extra vierge olijfolie is alleen geschikt voor koude bereidingen, bijvoorbeeld als dressing over een salade.
Als je plantaardige vetten te hoog verhit, kunnen deze gaan verbranden. Hierbij kunnen kankerverwekkende stoffen (PAKs) vrijkomen. Het is daarom belangrijk om olie op niet te hoge temperaturen te verhitten, zodat deze niet verbrandt.
Wat blijkt uit onderzoek?
Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er geen bewijs is dat plantaardige vetten de kans op kanker vergroten.
Overgewicht
Overgewicht vergroot de kans op het ontstaan van verschillende vormen van kanker. Als je overgewicht hebt, is het verstandig om minder vet te eten. In vet zitten meer calorieën (energie) dan in koolhydraten en eiwitten. Je kunt dan kiezen voor producten waarin minder olie of vet zijn verwerkt, zoals halvarine. Meer tips lees je hier.
Ondergewicht
Heb je ondergewicht, een slechte eetlust of ben je (ongewenst) veel afgevallen? Dan kan het gebruik van vet juist wél goed zijn. Hiermee krijg je makkelijk extra calorieën (energie) binnen. Je kunt dan kiezen voor roomboter en andere volvette producten. Lees hier meer tips.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Markellos, C., Ourailidou, M. E., Gavriatopoulou, M., Halvatsiotis, P., Sergentanis, T. N., & Psaltopoulou, T. (2022). Olive oil intake and cancer risk: A systematic review and meta-analysis. PloS one, 17(1), e0261649. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0261649
- Voedingscentrum. (2023). Is plantaardig vet altijd gezonder? https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/is-plantaardig-vet-altijd-gezonder.aspx
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/global-cancer-update-programme/about-the-third-expert-report/
Een samenwerking tussen