Melk van koeien, paarden, geiten, schapen en kamelen lijkt op elkaar. Het grootste deel is water (90%). Daarnaast zit er vet, lactose (melksuiker), eiwit en verschillende vitamines en mineralen zoals calcium, fosfor, vitamine B2 en vitamine B12 in. De hoeveelheden van deze voedingsstoffen verschilt wel tussen de melksoorten. Dit kun je zien in de tabel hieronder.
In koemelk zitten meer calorieën, eiwitten, caseïne (een specifiek soort melkeiwit), vetten, vitamines en mineralen dan paardenmelk. In paardenmelk zit meer lactose (melksuiker), waardoor de smaak zoeter is. De hoeveelheid vitamine B2 in paardenmelk is een stuk lager dan in koemelk.
Mensen die allergisch zijn voor koemelk krijgen soms het advies om paardenmelk te proberen. Een deel van de mensen kan paardenmelk inderdaad wel zonder klachten drinken, maar dat geldt niet voor iedereen. Ook een allergie voor paardenmelk bestaat. Voor mensen met lactose-intolerantie is paardenmelk geen goede vervanger, doordat in paardenmelk meer lactose zit dan in koemelk.
Sommige mensen geloven dat het drinken van rauwe (paarden)melk een speciaal gunstig effect zou hebben voor het voorkomen en behandelen van kanker. Hier is echter geen betrouwbaar wetenschappelijk bewijs voor. Net als bij rauwe koemelk, bestaat bij rauwe paardenmelk de kans dat deze is besmet met ziekmakende bacteriën. Dat brengt gezondheidsrisico’s met zich mee, met name voor zieke mensen met een verminderde weerstand. Meer over rauwe melk bij kanker lees je hier.
Onderzoek laat zien dat melk beschermt tegen tumoren in de dikke darm. In dit onderzoek is echter niet gekeken naar paardenmelk in het bijzonder. Een verklaring voor het beschermende effect van melk zou het calcium in de melk zijn. In paardenmelk zit minder calcium dan in koemelk. Er zijn geen wetenschappelijke studies gedaan met mensen die laten zien dat paardenmelk meer of minder beschermt tegen kanker dan koemelk.
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Barrubés, L., Babio, N., Becerra-Tomás, N., Rosique-Esteban, N., & Salas-Salvadó, J. (2019). Association Between Dairy Product Consumption and Colorectal Cancer Risk in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Epidemiologic Studies. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 10(suppl_2), S190–S211. https://doi.org/10.1093/advances/nmy114
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/global-cancer-update-programme/about-the-third-expert-report/