Is koffie van gebrande koffiebonen kankerverwekkend? - WKOF

Is koffie van gebrande koffiebonen kankerverwekkend?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, er is geen bewijs dat de kans op kanker wordt vergroot door het drinken van koffie gemaakt van gebrande koffiebonen.

Ons advies

Drink, vanwege de hoeveelheid cafeïne in koffie, maximaal vijf kopjes koffie per dag, dit past in een gezonde leefstijl. Tijdens de behandeling van kanker kun je koffie blijven drinken. Voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en jongeren gelden andere adviezen voor het drinken van koffie. Lees hier meer over bij het Voedingscentrum.

Acrylamide in koffiebonen

In geroosterde koffiebonen zit acrylamide. Acrylamide is een stof die ontstaat bij verhitting van producten en die in grote hoeveelheden kanker kunnen veroorzaken. Tijdens het branden van koffiebonen stijgt in eerste instantie de hoeveelheid acrylamide. Vanaf twee minuten branden neemt de hoeveelheid acrylamide weer af. Het is onbekend waarom de acrylamide dan weer daalt. De gebruikelijke tijd dat koffiebonen worden gebrand is drie minuten (medium roast).


Een samenwerking tussen