In laboratoriumonderzoeken leken de polyfenolen in groene thee de groei van de kankercellen te remmen. Bij mensen blijkt dat de werking van groen thee erg wisselend is. Sommige studies laten zien dat groene thee de kans op bijvoorbeeld prostaatkanker verlaagt. In andere studies beïnvloed groene thee het ontstaan van kanker niet. Er is weinig bewijs dat groene thee helpt bij het voorkomen van kanker over het algemeen.
Ook uit het rapport van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uit 2018 blijkt dat er onvoldoende bewijs is dat groene thee helpt de kans op het krijgen van kanker te verlagen.
Groene thee tijdens de behandeling
Een hoge dosis groene thee of supplementen met groene thee (polyfenolen) kunnen ook zorgen voor bijwerkingen zoals leverschade, overgeven, diarree en buikpijn. Grote hoeveelheden groene thee of groene thee supplementen worden daarom afgeraden als je kanker hebt.
Geen groene thee bij Bortezomib
Stoffen uit de groene thee kunnen invloed hebben op de werking van chemotherapie met Bortezomib. Bortezomib wordt gebruikt bij de behandeling van multipel myeloom. De behandeling kan door groene thee minder goed werken. De invloed van groene thee op de werking van andere (chemo-) behandelingen moeten nog verder worden onderzocht.
Dit artikel is bijgewerkt in mei 2023.
- Filippini, T., Malavolti, M., Borrelli, F., Izzo, A. A., Fairweather-Tait, S. J., Horneber, M., & Vinceti, M. (2020). Green tea (Camellia sinensis) for the prevention of cancer. Cochrane Database of Systematic Reviews, (3). https://doi.org/10.1002/14651858.cd005004.pub3
- Golden, E. B., Lam, P. Y., Kardosh, A., Gaffney, K. J., Cadenas, E., Louie, S. G., Petasis, N. A., Chen, T. C., & Schönthal, A. H. (2009). Green tea polyphenols block the anticancer effects of bortezomib and other boronic acid-based proteasome inhibitors. Blood, 113(23), 5927–5937. https://doi.org/10.1182/blood-2008-07-171389
- Memorial Sloan Ketting Cancer Center (2023). Green tea. https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/green-tea
- Ten Have, H. et al. (2022). Handboek voeding bij kanker. (3e editie) Utrecht, De Tijdstroom
- Voedingscentrum (2023). Thee. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/thee.aspx
- Wiese, F., Kutschan, S., Doerfler, J., Mathies, V., Buentzel, J., Buentzel, J., & Huebner, J. (2021). Green tea and green tea extract in oncological treatment: A systematic review. International Journal for Vitamin and Nutrition Research. https://doi.org/10.1024/0300-9831/a000698
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/global-cancer-update-programme/about-the-third-expert-report/
- Zhao, L. G., Li, Z. Y., Feng, G. S., Ji, X. W., Tan, Y. T., Li, H. L., … & Xiang, Y. B. (2021). Tea drinking and risk of cancer incidence: A meta-analysis of prospective cohort studies and evidence evaluation. Advances in Nutrition, 12(2), 402-412. https://doi.org/10.1093/advances/nmaa117