Verkleinen biologische producten de kans op kanker?

Nee, biologische producten verkleinen de kans op kanker niet. Door gezond te eten – met name volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten – verklein je de kans op kanker.
Ons advies
Kies vooral voor plantaardige voeding als volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. Voor het verkleinen van de kans op kanker maakt het niet uit of deze producten biologisch zijn of niet. Als je op het milieu en dierenwelzijn wilt letten, zijn biologische producten een goede keuze.
Wat zijn biologische producten?
Biologische producten zijn producten waar rekening wordt gehouden met het milieu en het welzijn van dieren. Zo worden er geen kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt en krijgen dieren meer ruimte.
Alle biologische producten die in Europa zijn geproduceerd hebben verplicht het Europees biologisch keurmerk. Daarnaast kunnen deze producten het EKO-keurmerk hebben. Beide keurmerken laten zien dat het product voldoet aan de Europese regels voor biologische landbouw.
Wat blijkt uit onderzoek?
Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat er geen bewijs is dat het eten van een biologische voeding de kans op kanker verkleint.
Bij mensen met kanker is niet aangetoond dat het eten van biologische producten het herstel bevordert of bijwerkingen vermindert. Er is ook geen bewijs dat biologische producten de kans op het opnieuw krijgen van kanker beter helpt verkleinen.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Baudry, J., Assmann, K. E., Touvier, M., Allès, B., Seconda, L., Latino-Martel, P., Ezzedine, K., Galan, P., Hercberg, S., Lairon, D., & Kesse-Guyot, E. (2018). Association of Frequency of Organic Food Consumption With Cancer Risk: Findings From the NutriNet-Santé Prospective Cohort Study. JAMA internal medicine, 178(12), 1597–1606. https://doi.org/10.1001/jamainternmed.2018.4357
- Mie, A., Andersen, H. R., Gunnarsson, S., Kahl, J., Kesse-Guyot, E., Rembiałkowska, E., Quaglio, G., & Grandjean, P. (2017). Human health implications of organic food and organic agriculture: a comprehensive review. Environmental health : a global access science source, 16(1), 111. https://doi.org/10.1186/s12940-017-0315-4
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://wcrf.org/diet-activity-and-cancer/
Een samenwerking tussen