Beschermt vitamine D tegen borstkanker?

Er is onvoldoende bewijs dat vitamine D beschermt tegen borstkanker.
Ons advies
Je hebt geen supplement met vitamine D nodig om je kans op borstkanker te verkleinen. Lees meer over vitamine D en of je extra vitamine D nodig hebt om botverlies tegen te gaan.
Vrouwen van 50 jaar en ouder, en alle vrouwen met een donkere of bedekte huid wordt geadviseerd om vitamine D supplementen te slikken. Dit is om de kans op botontkalking te verkleinen. Hoeveel extra vitamine D je nodig hebt lees je op de website van het Voedingscentrum.
Wat is vitamine D?
Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Vitamine D wordt in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via ons eten, zoals vette vis (denk aan zalm of haring) en eieren. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te kunnen nemen. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Vitamine D helpt onze spieren en ons immuunsysteem goed te werken.
Wat blijkt uit onderzoek?
Een hoge vitamine D spiegel in het bloed lijkt het risico op borstkanker te verminderen bij vrouwen die nog niet in de overgang (menopauze) zijn. Er is nog geen duidelijkheid over de invloed van vitamine D uit de voeding of supplementen.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Estébanez, N., Gómez-Acebo, I., Palazuelos, C., Llorca, J., & Dierssen-Sotos, T. (2018). Vitamin D exposure and Risk of Breast Cancer: a meta-analysis. Scientific reports, 8(1), 9039. https://doi.org/10.1038/s41598-018-27297-1
- Grant W. B. (2020). Review of Recent Advances in Understanding the Role of Vitamin D in Reducing Cancer Risk: Breast, Colorectal, Prostate, and Overall Cancer. Anticancer research, 40(1), 491–499. https://doi.org/10.21873/anticanres.13977
- Hossain, S., Beydoun, M. A., Beydoun, H. A., Chen, X., Zonderman, A. B., & Wood, R. J. (2019). Vitamin D and breast cancer: A systematic review and meta-analysis of observational studies. Clinical nutrition ESPEN, 30, 170–184. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2018.12.085
- Li, Z., Wu, L., Zhang, J., Huang, X., Thabane, L., & Li, G. (2021). Effect of Vitamin D Supplementation on Risk of Breast Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Frontiers in nutrition, 8, 655727. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.655727
- Manson, J. E., Cook, N. R., Lee, I. M., Christen, W., Bassuk, S. S., Mora, S., Gibson, H., Gordon, D., Copeland, T., D’Agostino, D., Friedenberg, G., Ridge, C., Bubes, V., Giovannucci, E. L., Willett, W. C., Buring, J. E., & VITAL Research Group (2019). Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease. The New England journal of medicine, 380(1), 33–44. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1809944
- Voedingscentrum (2023). Beschikbaar via: www.voedingscentrum.nl
- Zhou, L., Chen, B., Sheng, L., & Turner, A. (2020). The effect of vitamin D supplementation on the risk of breast cancer: a trial sequential meta-analysis. Breast cancer research and treatment, 182(1), 1–8. https://doi.org/10.1007/s10549-020-05669-4
Een samenwerking tussen