Beschermt citrusfruit tegen kanker?

Het eten van citrusfruit en het drinken van citrussap verkleint mogelijk de kans op sommige soorten kanker.
Ons advies
Het eten van twee stuks fruit per dag, waaronder citrusfruit, is onderdeel van een gezonde leefstijl voor minder kans op kanker. Het is niet nodig om extra citrusfruit te eten.
Wat zijn citrusvruchten?
Citrusvruchten zijn vruchten die van bomen of struiken van de familie citrus afkomen. Voorbeelden zijn citroen, limoen, sinaasappel, mandarijn, grapefruit en minneola. In het vruchtvlees en sap van deze vruchten zit veel vitamine C. Citrusvruchten passen net als andere soorten fruit goed binnen een gezonde voeding.
Wat blijkt uit onderzoek?
Het lijkt erop dat het eten van citrusfruit de kans op maagkanker, slokdarmkanker en longkanker kan verkleinen. Er is ook een onderzoek waarbij mensen die veel citrusfruit aten en dronken, een grotere kans op huidkanker lijken te hebben. Omdat er de uitkomsten nog wisselend zijn, is er meer onderzoek nodig.
Let op: neem geen grapefruit bij chemo
Grapefruit heeft invloed op de werking van veel medicijnen. Het laat chemotherapie en medicijnen voor diabetes minder goed werken. Tijdens de behandeling van kanker moet daarom worden opgepast met het eten van grapefruit (vers en sap). Lees hier meer.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Ferro, A., Costa, A. R., Morais, S., Bertuccio, P., Rota, M., Pelucchi, C., Hu, J., Johnson, K. C., Zhang, Z. F., Palli, D., Ferraroni, M., Yu, G. P., Bonzi, R., Peleteiro, B., López-Carrillo, L., Tsugane, S., Hamada, G. S., Hidaka, A., Malekzadeh, R., Zaridze, D., … Lunet, N. (2020). Fruits and vegetables intake and gastric cancer risk: A pooled analysis within the Stomach cancer Pooling Project. International journal of cancer, 147(11), 3090–3101. https://doi.org/10.1002/ijc.33134
- Mahamat-Saleh, Y., Cervenka, I., Al-Rahmoun, M., Mancini, F. R., Severi, G., Ghiasvand, R., Veierod, M. B., Caini, S., Palli, D., Botteri, E., Sacerdote, C., Ricceri, F., Trichopoulou, A., Peppa, E., La Vecchia, C., Overvad, K., Dahm, C. C., Olsen, A., Tjønneland, A., Perez-Cornago, A., … Kvaskoff, M. (2020). Citrus intake and risk of skin cancer in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition cohort (EPIC). European journal of epidemiology, 35(11), 1057–1067. https://doi.org/10.1007/s10654-020-00666-9
- Wang, J., Gao, J., Xu, H. L., Qian, Y., Xie, L., Yu, H., & Qian, B. Y. (2021). Citrus fruit intake and lung cancer risk: A meta-analysis of observational studies. Pharmacological research, 166, 105430. https://doi.org/10.1016/j.phrs.2021.105430
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/global-cancer-update-programme/about-the-third-expert-report/
- Zhao, W., Liu, L., & Xu, S. (2018). Intakes of citrus fruit and risk of esophageal cancer: A meta-analysis. Medicine, 97(13), e0018. https://doi.org/10.1097/MD.0000000000010018
Een samenwerking tussen