Krijg ik kanker van plantaardige vetten? - WKOF

Krijg ik kanker van plantaardige vetten?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Nee, plantaardige vetten verhogen de kans op kanker niet.

Ons advies

Dagelijks 30 gram zachte of vloeibare smeer- en bereidingsvetten, zoals olie, halvarine en vloeibaar bak- en braadvet passen binnen een gezond eetpatroon. Wil je graag afvallen, let dan goed op de hoeveelheid vet in je voeding.

Wat zijn plantaardige vetten?

Plantaardige vetten zijn er in vloeibare en vaste vorm. De vloeibare vorm is bijvoorbeeld zonnebloemolie, olijfolie en bak- en braadvet uit een knijpfles. Vaste vetten zijn onder andere kokosvet, bak- en braadvet uit een pakje en margarine uit een pakje.

Let op met verhitten

Vaak staat op de verpakking welke soort olijfolie het is en of je deze het beste voor warme of koude gerechten kunt gebruiken. Maar de basisregel die je kunt gebruiken is: extra vierge olijfolie is alleen geschikt voor koude bereidingen, bijvoorbeeld als dressing over een salade.

Als je plantaardige vetten te hoog verhit, kunnen deze gaan verbranden. Hierbij kunnen kankerverwekkende stoffen (PAKs) vrijkomen. Het is daarom belangrijk om olie op niet te hoge temperaturen te verhitten, zodat deze niet verbrandt.


Een samenwerking tussen