In laboratoriumstudies bleek kefir om sommige gevallen de tumorgroei te remmen. Er is geen onderzoek bij mensen gedaan naar het effect van kefir op het ontstaan of de behandeling van kanker. Er zal dus eerst onderzoek bij mensen gedaan moeten worden om conclusies te kunnen trekken.
Dit artikel is bijgewerkt in juni 2023.
- Fatahi, A., Soleimani, N., & Afrough, P. (2021). Anticancer Activity of Kefir on Glioblastoma Cancer Cell as a New Treatment. International journal of food science, 2021, 8180742. https://doi.org/10.1155/2021/8180742
- Rosa, D. D., Dias, M., Grześkowiak, Ł. M., Reis, S. A., Conceição, L. L., & Peluzio, M. (2017). Milk kefir: nutritional, microbiological and health benefits. Nutrition research reviews, 30(1), 82–96. https://doi.org/10.1017/S0954422416000275
- Sharifi, M., Moridnia, A., Mortazavi, D., Salehi, M., Bagheri, M., & Sheikhi, A. (2017). Kefir: a powerful probiotics with anticancer properties. Medical oncology (Northwood, London, England), 34(11), 183. https://doi.org/10.1007/s12032-017-1044-9
- Voedingscentrum. (2023). Yoghurt. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/yoghurt.aspx