Verkleint vegetarisch eten de kans op kanker? - WKOF

Verkleint vegetarisch eten de kans op kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Dat hangt ervan af hoe het totale vegetarische eetpatroon eruitziet. Het eten van minder rood vlees en geen bewerkt vlees verkleint de kans op darmkanker. Ook het eten van veel voedingsvezels en volkorenproducten verkleint de kans op het krijgen van kanker.

Ons advies

Als je geen vlees en vis eet, is het belangrijk te letten op bepaalde voedingsstoffen. Hierbij moet je denken aan eiwitten, ijzer, vitamine B1 en B12. Je kunt vleesvervangers nemen in plaats van vlees of vis. Op de site van het Voedingscentrum vind je praktische tips.

Wat is een vegetarisch eetpatroon?

Iemand die geen vlees en vis eet, maar wel zuivel en eieren, heeft een vegetarisch eetpatroon. Dit heet officieel lacto-ovo-vegetarisch. Mensen die geen vlees maar wel vis eten worden worden pescotariërs genoemd. Als je helemaal geen dierlijke producten gebruikt, dat wil zeggen geen vlees, vis, eieren en zuivel, dan heb je een veganistisch eetpatroon.

Over het algemeen bevat een vegetarisch eetpatroon weinig verzadigde vetten en veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen.


Een samenwerking tussen