Beschermt tomaat tegen prostaatkanker? - WKOF

Beschermt tomaat tegen prostaatkanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Het is nog niet duidelijk of het eten van tomaat de kans op prostaatkanker verkleint. Slik geen lycopeensupplementen om je kans op prostaatkanker te verkleinen.

Ons advies

Ons advies is om veel groenten en fruit te eten en het is goed als tomaten daar regelmatig in voorkomen. Let op met kant-en-klare tomaatproducten, deze bevatten vaak veel zout.

Wat is lycopeen?

Tomaten bevatten lycopeen. Deze stof geeft de rode kleur aan tomaten. Hierbij geldt: hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen. Daarnaast is lycopeen een antioxidant. Antioxidanten helpen DNA-schade in ons lichaam te repareren.

Lycopeen wordt het beste door het lichaam opgenomen als het vrij beschikbaar is. Dit kun je bereiken door de tomaat te koken, te bakken of te pureren, bijvoorbeeld in een soep, pastasaus of als beleg op een pizza. Zo bevat tomatenpuree vier keer zoveel beschikbaar lycopeen als een gewone hele tomaat. Naast tomaten bevatten ook watermeloen, grapefruit, papaja, guave en abrikoos lycopeen.


Een samenwerking tussen