Beschermt vitamine D tegen dikkedarmkanker?

Er zijn aanwijzingen dat vitamine D de kans op dikkedarmkanker verkleint, maar er is meer onderzoek nodig over de hoeveelheid vitamine D die hiervoor nodig is.
Ons advies
Twijfel je of de hoeveelheid vitamine D in je bloed goed is? Vraag je huisarts dan om dit te controleren. Het is goed om een supplement met vitamine D te slikken als de hoeveelheid vitamine D in je bloed te laag is.
Vrouwen van 50 jaar en ouder, en alle vrouwen met een donkere of bedekte huid wordt geadviseerd om vitamine D supplementen te slikken. Dit is om de kans op botontkalking te verkleinen. Hoeveel extra vitamine D je nodig hebt lees je op de website van het Voedingscentrum.
Wat is vitamine D?
Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan maken. Vitamine D wordt in onze huid gemaakt onder invloed van zonlicht. Daarnaast krijgen wij vitamine D binnen via ons eten, zoals vette vis (denk aan zalm of haring) en eieren. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten.
Ons lichaam heeft vitamine D nodig om calcium uit onze voeding op te kunnen nemen. Calcium is belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden. Vitamine D helpt onze spieren en ons immuunsysteem goed te werken.
Wat blijkt uit onderzoek?
Onderzoek laat zien dat de kans op het ontstaan van dikkedarmkanker 25% lager is bij mensen met hogere waardes aan vitamine D in hun bloed in vergelijking met mensen met lagere waardes.
Een hoge hoeveelheid vitamine D in het bloed kan op verschillende manieren ontstaan. De hoeveelheid vitamine D in het bloed wordt namelijk beïnvloed door verschillende factoren, zoals de hoeveelheid vitamine D uit de voeding, het gebruik van vitamine D supplementen, blootstelling aan zonlicht, het wel of niet hebben van overgewicht en het wel of niet roken.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in mei 2023.
- Boughanem, H., Canudas, S., Hernandez-Alonso, P., Becerra-Tomás, N., Babio, N., Salas-Salvadó, J., & Macias-Gonzalez, M. (2021). Vitamin D Intake and the Risk of Colorectal Cancer: An Updated Meta-Analysis and Systematic Review of Case-Control and Prospective Cohort Studies. Cancers, 13(11), 2814. https://doi.org/10.3390/cancers13112814
- Hernández-Alonso, P., Boughanem, H., Canudas, S., Becerra-Tomás, N., Fernández de la Puente, M., Babio, N., Macias-Gonzalez, M., & Salas-Salvadó, J. (2023). Circulating vitamin D levels and colorectal cancer risk: A meta-analysis and systematic review of case-control and prospective cohort studies. Critical reviews in food science and nutrition, 63(1), 1–17. https://doi.org/10.1080/10408398.2021.1939649
- Manson, J. E., Cook, N. R., Lee, I. M., Christen, W., Bassuk, S. S., Mora, S., Gibson, H., Gordon, D., Copeland, T., D’Agostino, D., Friedenberg, G., Ridge, C., Bubes, V., Giovannucci, E. L., Willett, W. C., Buring, J. E., & VITAL Research Group (2019). Vitamin D Supplements and Prevention of Cancer and Cardiovascular Disease. The New England journal of medicine, 380(1), 33–44. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1809944
- Voedingscentrum (2023). Beschikbaar via: https://www.voedingscentrum.nl
- Xu, Y., Qian, M., Hong, J., Ng, D. M., Yang, T., Xu, L., & Ye, X. (2021). The effect of vitamin D on the occurrence and development of colorectal cancer: a systematic review and meta-analysis. International journal of colorectal disease, 36(7), 1329–1344. https://doi.org/10.1007/s00384-021-03879-w
Een samenwerking tussen