Kan ik meedoen met de ramadan tijdens mijn behandeling van kanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Kan ik meedoen met de ramadan tijdens mijn behandeling van kanker?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


In sommige gevallen kan je meedoen met de ramadan tijdens de behandeling van kanker. Ziekte is een reden om niet mee te hoeven doen met de ramadan. Tijdens de behandeling is het belangrijk dat je genoeg en gezonde voeding blijft eten. Overleg daarom altijd met je behandelend arts als je mee wilt doen met de ramadan.

Ons advies

Overleg altijd met je behandelend arts of je mee kunt doen met de ramadan. Ga je de ramadan volgen, bespreek dan met je behandelend arts hoe je om kunt gaan met je medicatie, bijwerkingen en wanneer het beter is om te stoppen. Een imam kan je religieus en spiritueel advies geven.

Blijf na zonsondergang voldoende en gezond eten. Drink voldoende en eet daarnaast voldoende vezels en eiwit zodat je overdag langer verzadigd blijft. Varieer met wat je eet zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

Wat is de ramadan?

De ramadan is één van de religieuze verplichtingen van de Islam. Tijdens de ramadan eten en drinken moslims één maand lang niet tussen zonsopkomst en zonsondergang. Naast het vasten is de ramadan een maand om na te denken en dichter bij het geloof te komen. Na zonsondergang wordt het vasten verbroken en wordt een maaltijd gegeten, de iftar. De laatste maaltijd die voor zonsopgang wordt gegeten heet de sahoor.

Tijdens de ramadan verandert je eetpatroon voor een maand. Hierdoor kan het lastig zijn om alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen.

Uitzonderingen ramadan

Er zijn meerdere redenen om niet mee te hoeven doen met de ramadan. Mensen die nooit hoeven te vasten zijn mensen met een chronische ziekte, die elke dag een paar keer medicijnen moeten gebruiken. Ook mensen die te zwak zijn hoeven nooit te vasten. Een andere reden om niet te vasten tijdens de ramadan is als het de ziekte verergert of het herstel vertraagt.

Is vasten veilig bij kanker?

Vasten is niet voor iedereen veilig. Het kan zijn dat je vanwege chemotherapie extra veel moet drinken, erge diarree hebt of moet braken. In deze situaties is het onverstandig om gedurende langere tijd niet te drinken en te eten. Hierdoor kan je afvallen en kan je conditie afnemen. Bij diarree of braken bestaat de kans dat je uitdroogt als je tussen zonsopkomst en zonsondergang niets drinkt. Dat is niet goed voor de nieren en het afronden van je behandeling volgens plan.

Daarnaast zijn er bijwerkingen als je vast. Je kunt er hoofdpijn, vermoeidheid, duizeligheid, onregelmatige hartslag en concentratieproblemen van krijgen.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Ilse Scholten, oncologiediëtist ziekenhuis Gelderse Vallei.


Een samenwerking tussen