Helpt rood fruit tegen borstkanker?

Er is geen onderzoek gedaan naar rood fruit bij mensen met borstkanker. Wel weten we dat fruit de kans op kanker kan verkleinen.
Ons advies
Fruit helpt de kans op kanker te verkleinen. Ook de kans om opnieuw kanker te krijgen. Rood fruit past net als andere soorten fruit goed binnen een gezond voedingspatroon.
Wat is rood fruit?
Voorbeelden van rood fruit zijn aardbeien, rode bessen, frambozen, cranberries en bramen. Ook zwarte en blauwe bessen. Vers rood fruit is vooral in de zomer te koop, maar je kunt veel rood fruit ook het hele jaar door uit de diepvries kopen.
Vezels in fruit
Fruit, waaronder ook rood fruit, bevat veel vezels. Deze vezels zijn belangrijk voor je spijsvertering en zorgen voor een goede stoelgang. Er is sterk bewijs dat het eten van veel vezels de kans op darmkanker verkleint.
Ook helpen vezels je aan een gezond gewicht. Vezels zorgen voor een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel te veel eet. Overgewicht vergroot de kans op verschillende soorten kanker, ook borstkanker (na de menopauze).
Wat blijkt uit onderzoek?
In rood fruit zitten bepaalde stoffen die polyfenolen heten. Verschillende onderzoeken in laboratoria laten zien dat deze polyfenolen ervoor zorgen dat kankercellen in reageerbuizen sterven, zonder dat gezonde cellen beschadigd worden. Maar de uitkomsten uit deze onderzoeken kunnen niet zo maar vertaald worden naar de mens. Er is geen onderzoek gedaan naar de invloed van rood fruit op mensen met borstkanker.
Bronnen
Dit artikel is bijgewerkt in mei 2023.
- Battino, M., Forbes-Hernández, T. Y., Gasparrini, M., Afrin, S., Cianciosi, D., Zhang, J., Manna, P. P., Reboredo-Rodríguez, P., Varela Lopez, A., Quiles, J. L., Mezzetti, B., Bompadre, S., Xiao, J., & Giampieri, F. (2019). Relevance of functional foods in the Mediterranean diet: the role of olive oil, berries and honey in the prevention of cancer and cardiovascular diseases. Critical reviews in food science and nutrition, 59(6), 893–920. https://doi.org/10.1080/10408398.2018.1526165
- Buja, A., Pierbon, M., Lago, L., Grotto, G., & Baldo, V. (2020). Breast Cancer Primary Prevention and Diet: An Umbrella Review. International journal of environmental research and public health, 17(13), 4731. https://doi.org/10.3390/ijerph17134731
- Golovinskaia, O., & Wang, C. K. (2021). Review of Functional and Pharmacological Activities of Berries. Molecules (Basel, Switzerland), 26(13), 3904. https://doi.org/10.3390/molecules26133904
- Kubatka, P., Liskova, A., Kello, M., Mojzis, J., Solar, P., Solarova, Z., … Kabir, Y. (2020). Plant-derived functional foods with chemopreventive and therapeutic potential against breast cancer: A review of the preclinical and clinical data. Functional Foods in Cancer Prevention and Therapy, 283–314. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-816151-7.00015-6
- World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research (2018). Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Continuous Update Project Expert Report. https://www.wcrf.org/diet-activity-and-cancer/global-cancer-update-programme/about-the-third-expert-report/
Een samenwerking tussen